„Pod“zimní Hochschwab

Celý týden bloumám nad tím kam o víkendu pojedem, jelikož nad Evropou se drží nízký tlak a na všech horách sedí temný mrak. Nakonec razíme do Rakouska na Hochswab, kde má být v sobotu pouze mrak a v neděli na opalovák. U Vídně je ráno krásně, doufáme že slunce vydrží a mraky prostě nebudu. Sotva ovšem sedlo Semeringu podjedem, stěrače zapínáme. Naštěstí jako zázrakem těsně před Seewiesenem je i vypínáme.
Od auta do kopce stoupáme, tiše ve slunce doufáme. Když už to vypadá, že se mrak rozfouká, padat bílí sníh začíná. Viditelnost se snižuje na špičku nosu a my začínáme klepat kosu. Ptám se holek: „Je vám zima?“, dostávám odpověď: „Blbě se neptej, rychle na chatu, tam bude príma.“. V chatě nám díky čaji s rumem prsty rozmrzají. Polívka i víno nás do nálady dostávají, tak jdeme radši spát a o hezkém počasí si necháme alespoň zdát.
Ráno je všude jenom bílo, ale než nám snídani nachystají, je azuro. Moje ego se začíná sluncem vyhřívat, putování za hezkým počasím nebude zas takový propadák. Ovšem než se ego ohřálo, nad Hochschwabem se opět zatáhlo. I tak nám to plány nehatí, po snídani se oblíkáme do gatí a jdeme na vrchol. Tam krásné rozhledy na tři metry jsou, když otáčíme dolů, přeji skupince Čechů hezké výhledy, co nahoru jdou. Sotva k chatě přijdeme, je nám jasné, jak se smějí, mraky jsou najednou pryč a výhledy se otvírají. Pěkně nám už vydrželo, cestou dolů na chatě Voisthaler hütte padlo na oslavu výletu nejedno pivko. Dál už cestu neřešíme, nějak se k autu skutálíme.

Užitečné informace: 

trasa našeho výletu, kvůli sněhu jsme šli stejnou cestou nahoru i dolu

  • cesta Brno – Seewiesen cca 3 hod. 50 min.
  • odkaz na chatu Schiestlhaus, stránky jsou dokonce v Češtině (odkaz)
  • odkaz na chatu Voisthaler hütte (odkaz1, odkaz2)
  • jak to vypadá na Hochschwábu na silvestra za hezkého počasí se můžete podívat na www.navandr.eu

Komentáře

U tohoto příspěvku není komentář. Buď první.

Napiš komentář